Tuesday, 27 December 2011

mee KARI buatan ku :))


Ok mau crita skit , aku tahu masak mee kari nie sbab tgok umie ku masak , n teda blajar secara rasmi ,
tpi tu lah , tiap kali mau masak mee kari ni mesti ada jugak tgok resepi skit2x , 
mmee kari simple tau , bahan2x nya pun ndk jugak mahal sgat ,
yg penting masak dengan keikhlasan pasti sedap , 
utk pic mee kari atas ni aku masak untuk makanan dinner di rumah n di bantu dgan adik sheera .
ok mau kongsi skit k mcm mana masak ni n bahan2x nya .

BAHAN-BAHAN 

 i) bahan kuah :
* kari baba's
* santan 
* kentang
* bawang putih n merah
* kayu manis n bunga cengkih
* air 
* garam , gula n ajinamoto

ii) bahan isi dalam kuah :
* ayam 
* udang 
* isi kerang 
* fishcake 
* fishball 
* tauhu
* daging
* sotong 

iii) bahan hiasan/campuran lain
* limau
* mee kuning
* sayur sawi
* telur rebus
* bawang goreng
* daun sup n daun bawang 

CARA MASAK 

First blend bawang2x dan kentang .
then panaskan minyak n tumis bawang yg telah d blend tdi bersama kayu manis n bunga cengkih .
setelah itu , masukkan kari yg telah d campurkan air dan tunggu hingga mendidih .
setelah itu , masukkan santan dan kacau kuah itu agar santan x pecah .
masukkan garam , gula n ajinamoto secukup rasa ,
kacau kah itu perlahan-lahan sehingga mendidih ,
dan setelah mendidih masukkan satu persatu semua bahan2x isi dalam kuah ,
( bahan2x ini perlukan di potong megikut saiz yg sesuai ) .
Tunggu sehingga semua isi itu masak , matikan api .
celurkan mee dan sayur sawi .
sediakan mangkuk , isi mee kuning yg telah di celur ke dalam mangkuk dan campurkan dengan kuah kari yg telah di masak tadi , dan campur telur rebus , daun sup , daun bawang , bawang goreng dan limau . FINISH !

heheh , apa lgi , try lah cub resipi mee kari dari niena :))
ooya , pada yg suka makan pedas , mee kari ni bertambah sedap jika di campur dengan lada kicap :))

Monday, 14 November 2011

i'm already 20 years old :]




14 november 2011
alhamdulillah , allah masi memanjangkan umur ku sehingga masuk 20-an .
insyallah , aku akan jadi anak yg berbakti utk org tua ..
cewe yg setia untuk kekasih , 
kawan yg sentiasa ada susah senang utk sahabat , 
insyallah , i will be like it :]
happy befday to me .
may god bless me .
amiin ..

Saturday, 17 September 2011

LONGdistance ~


i find this song and i'm interested it (;
this so very appropriate with my situation right now !
uh , 1 bulan lebih ronny pgi KL , n aku d sni akan tggu dia ..
lagu nie betul2x menyindir sama aku ..
THIS LONG DISTANCE IS KILLING ME ..
I wish that u were here with me ..

Friday, 16 September 2011

the end of my semester 1 (;

setelah belajar berabisan selama 6 bulan and take a exam ..
akhirnya , b'akhir lah sudah semester 1 aku d mahsa (;
uh ! i feel relieved ..
tpi sgat lah sedih , aku cuti 1 bulan ,
c ronny plak p kl 1 bulan ..
knapa lah dia jadi junior ku yg balik2x p kl ..
btw , i know he will be loyal and not become dfferent there ..
i hope it ..
hurmm , currently i will got a sweet rest for 1 month ..
cheers (;

Friday, 29 July 2011

harapan ramadhan :))



Ku mengharapkan Ramadhan
kali ini penuh makna
agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatanKu merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah...Dengan rahmatMu oh Tuhanku...Ku tempuh jua

Sunday, 10 July 2011

We're the perfect 2 .... uh ! PERFECT SONG .



You can be the peanut butter to my jelly
You can be the butterflies I feel in my belly
You can be the captain and I can be your first mate
You can be the chills that I feel on our first date

You can be the hero and I can be your side kick
You can be the tear that I cry if we ever split
You can be the rain from the cloud when it's stormin'
Or you can be the sun when it shines in the mornin'

Don't know if I could ever be
Without you cause boy you complete me
And in time I know that we'll both see
That we're all we need

Cause you're the apple to my pie
You're the straw to my berry
You're the smoke to my high
And you're the one I wanna marry

Cause your the one for me (for me)
And I'm the one for you (for you)
You take the both of us (of us)
And we're the perfect two

We're the perfect two
We're the perfect two
Baby me and you
We're the perfect two

You can be the prince and I can be your princess
You can be the sweet tooth and I can be the dentist
You can be the shoes and I can be the laces
You can be the heart that I spill on the pages

You can be the vodka and I can be the chaser
You can be the pencil and I can be the paper
You can be as cold as the winter weather
But I don't care as long as we're together

You know that I'll never doubt ya
And you know that I think about ya
And you know I can't live without ya
No..

I love the way that you smile
And maybe in just a while
I can see me walk down the aisle

Monday, 4 July 2011

Best day :)) result mid sem ..

uh ! im very happy ...
i got my mid sem exam result ..
mcam x percya lha ..
result aku x lah gempak sgat ..
tpi dak sgka bleh dpat result baik ..
tambah2x lgi aku xda basic sains..
aku time spm pun bukan nya budak sains ..
utk first exam d college nie ..
kira ok lha result aku cam 2 ..
eheheh :))
my umie pun happy dgan aku ..
cuma 1 subject jak nie aku lemah ..
tpi pointer aku best lha jugak ..
3.01 (:
this is my result for every subject..
BIOSTATISTIC - A
CHEMISTRY - B+
HUMAN BIOLOGY - B
INTRODUCTION MLS - B+
BIOCHEMISTRY - D

apa2x pun aku akan berusaha lgi tuk final exam nanti ..




Tuesday, 28 June 2011

Radith And Jani very Best Movie :))



RADITH DAN JANI
WOW .. WOW .. WOW
just it i can say after watch this movie..
i think this is a perfect love story ..
even movie nie byak kotor n negative think ..
tpi love story dorang 2 yg best..
sedih , gembira , kecewa , sakit hati !
sangat rugi org yg blum tgok movie nie ..
be honest , movie nie buat aku menangis tau ..
ahahahah :)) .. that means movie nie mmg best lah kan ..
if x best aku x nangis lah .. eheh !
hurm , nanti ada masa i try to upload movie nie masuk dalam blog nie.



Friday, 17 June 2011

First exam in college ( Mid semester Exam )

excited , b'debar n mcam2x perasaan yg ada skali exam nie mao dtg !
i must study smart no study hard !
lau study hard otak boleh pening ooh ..
eheh :))
tuk exam first nie aku mesti dapat mark yang tggi tuk each subject .
mark tuk exam ni pun dpat bantu final exam nanti .
uh ! but masalah aku nie ialah sikap aku yg sgat lazy .
oh god ! apa lgi kalau tgok broadband n lappy ..
buku d tutup facebook d buka .
but , nasib lah dearest aku slalu nasihat n bgi smangat .
aku akan buktikan exam first nie result aku cemerlang .
NIENA .. u will be success !
yes i will ..

Tuesday, 24 May 2011

OMG ! assignment ............

salam . topic today pasal assignment aku !
hurm , sakit kepala pikir sal assignment nie tau ..
assignment satu siap dtg lagi satu assignment ..
sakit mata mau hadap lappy tuk wat assignment ..
tapi sabar jak lah ..
to success we must be dilligent and try .
right ?
apa2x pun ada gak dearest ronny ku bgi semangat ..
eheheh :)) skurang2x nya smangat skit buat assignment .
tapi , i dont plot lah .. mmg penat sgat dgan assignment nie ..
plang kelas jak trus wat assignment ..
mau hancur kpala otak saya .
hurm, muda2x han dkat final exam sem 1 xda assignment .
k lah , so far only in this topic .
cheers !

Friday, 13 May 2011

me in MAHSA college .


24 april 2011 my first day in this college .
masuk jak hostel trus dapat kawan yg peramah .
baru jumpa trus rapat sangat :))
best oowh dapat housemate macam dorang .
tapi orang kelas aku pun x kurang hebatnya .
ada yg satu kepala ma aku , ada yg tersangat lucu , n banyak karakter yg baru jugak aku jumpa.

uh , but apa pun keadaan di hostel n kolej 2 ,
tetap dak bleh wat aku lupa smua family aku d form 6 ,
dorang lah yg terbaik :))
hurm , spanjang di hostel hampir setiap hari rindu kuarga ku d rumah :'(
macam aku mau plang jak setiap mggu .
slain 2 , yg paling aku rindu dearest RONNY .

but, apa yg penting aku masuk kolej 2 tuk berjaya b dapat kerja .
so, aku akan cuba sedya upaya aku tuk success dalam hidup.
enjoy pun enjoy gak .
studied jan d lupa .
cheers :p

Thursday, 21 April 2011

JOZAN make me smile :))

 my idol :)

 hurm , smua org pernah sedih kan ? t'masuk lah aku .. uh !
but , sedih ak bleh hilang dgan satu cara jak .
iaitu tengok JOZAN .
kalau aku stress , sedih , fight with bf kah ,
mesti aku buka you tube then tgok gelagat jozan .
best GILA
kadang aku ketawa x ingat dunia bila tgok dorang .
nasib lah ada rancangan RAJA LAWAK .
kalau xda jozan x wujud n xda yg mau buat aku ketawa n smile .
lawak dorang dua nie memang best .
xda yg dapat tandingi .
eheheh :)) .
x rugi if aku waste time d you tube tgok dorang nie jak .
jangan lupa vote dorang nie d maharaja lawak k .
JOZAN is the best .
ff
la









Monday, 11 April 2011

distance doesnt matter


 there is no long distance about love . 
it always find away to brings heart together . 
no matter how many miles there are between them .

hurm .. most people takut if berjauhan dgan lover dia .
mestilah takut lover dia cari lain kan .
tapi kadang takdir yg buat kita jauh dari lover kita .
so just sabar jak lah .
what is important for us to be honest with ourselves and our loved .
and we must be mutual trust .
but , ada jugak tau yg sgup kasi break lover dia coz lover dia mao pgi jauh .
teruk kan ? ? ?
sepatutnya kita usaha semampu yg boleh tuk pertahankan sesuatu relationship .
n think positife . 
indeed distance doesnt matter k .
so , fikirlah baik2x 
cheers :))



 

Monday, 4 April 2011

adik kue syg :))


actually dia bukan lah adik kandung aku .. he is my cuzzy ..nama nya RYAN 
tpi lau org tanya aku ckp jak my own brother :))
mom n dad dia tggal jauh skit .. kadang2x jak dia balik tmpat him tru parents ..
if dia teda d rumah boring sgat .. teda yg bagi hiburan ..
actually adik dia lagi comel n tembam ...


rigth ???
nama adik nya nie plak EJARN 
dorang adik bradik smua comel .. n im really love they :))
mereka lah child yg terbaik d hati kue :))


Friday, 25 March 2011

he is everything :))


                                                                                     my soul :))

really .. since aku couple dgan dia rasa dunia nie aku yg punya .. ngee~ .. that mean aku tul2x bahagia ma dia even sometime dia suka wat aku marah :(( .. sbelum tdur dak sah dak dgar suara nya same as pas bgun tdur gak lah .. rasa hdup ku nie dak sempurna lah if dia teda .. hurm , tapi kami memang kuat gaduh n aku akui gak lah banyak punca dari aku (ya kah ???) :p ...... aku dak tau mau ckp apa lagi tapi really terlalu tersangat terover bahagia aku ma dia .. tuhan jak tau .. aku harap sangat dia lah jodoh kue .. amiiiiiin :))

Tuesday, 15 March 2011

READ :))




Hidup ini singkat. Tidak ada waktu untuk meninggalkan kata-kata penting tak terkatakan.
Life is short. There is no time to leave important words unsaid.




Sukses adalah sebuah perjalanan, bukan tujuan akhir
Success is a journey, not a destination.

Mereka yang dapat memberi tanpa mengingat, dan menerima tanpa melupakan akan diberkati.
Blessed are those that can give without remembering and receive without forgetting.

Cara memulai adalah dengan berhenti berbicara dan mulai melakukan.
The way to get started is to quit talking and begin doing



Thursday, 10 March 2011

aishiteru :))

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…
*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan
reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru
Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

my promise to you :))

JANJI by AKIM <3


Cubalah kau mengerti
Perasaan hatiku
Ku cinta kamu
Hanya itu aku tahu
Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku
Aku akan selalu
Menjaga dan mencintaimu
Aku janji padamu
Takkan menduakanmu
Dan takkan terulang lagi
Silapku yang dulu
Meninggalkanmu
Untuk kedua kali takkan berlaku
Aku janji padamu
Akan mencintaimu
Takkan menduakanmu

Tuesday, 8 March 2011

my CHOICE

After keluar result stpm aku yg menyedihkan n make me disappointed hari tu , aku rasa aku mcam teda masa depan tau .. bodoh betul kah aku nie .. ? ? cuba lah after spm dulu aku trima tawaran poli kah , SPA8 tu kah n uitm kah .. ini maw juga p buang masa ambil stpm .. kalau result GEMPAK dak pa .. Nie pointer pun dak ckup tuk masuk ipta .. uhuh .. mayb mmg suratan takdir ku , so I accept it .. actually cita2x ku sebenarnya mau jadi wartawan .. tapi ntah mau start from where … urm , tapi dak sangka aku dapat tawaran nursing at MAHSA COLLEGE … I have no choice so just pick up jak lah tawaran 2 .. jadi nurse pun ok jugak .. yang penting kali nie aku tekad tuk study sehabis baik .. ala , just 2 tahun stengah then kerja lah .. uhuhuh … so NURSE is my choice .. lepas nie I try tuk dak takut darah , dak geli dengan air kencing .. eeee :)) .. tp maw jadi nurse mestilah berani dengan smua tue …. Urm , tomorrow aku dah pgi daftar tuk masuk MAHSA n bulan 4 aku start study at 1BORNEO Kota Kinabalu Sabah … tapi aku ndak sampai hati lah mau pergi jauh dari RONNY … but this is my choice n tuk masa depan aku gak .. tapi aku akan janji dengan diri ku sendiri yang aku ke sana utk belajar shaja .. bukan utk cari lelaki lain .. aku yakin aku boleh setia dengan RONNY asalkan dia support aku :)) … but , aku takut dia pula yang berubah nanti .. uh ! palis2x deh .. eheheh :p   .. so , conclusion nya di sini aku akan jadi NURSE … insyallah :))

Saturday, 5 March 2011

my favorite song ( KIMIA by MELDA AHMAD ) just for him :))

Aku mula jatuh hati kepadamu
Setelah kau kata cinta padaku
Masing-masing dulu punya pasangan
Akhirnya kita bersama
Pertama kali kita bersua bertentang mata
Terasa ada kimia di antara kita

Kau kucup pipiku
Kau bisikkan cintamu
Kau kata baby I love you
Kau cairkan hatiku
Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu

Bahagia
Ku rasa disaat kita berdua bersama
Memandang bulan terang
Menyaksi bintang-bintang
Kau seru akulah pelangi cintamu
Kau seru akulah pelangi cintamu

?? in a relationship then why must fight ??

uh ! pnahkah sesuatu perhubungan tu perfect ?? maksud ku , teda perselisihan faham , teda gaduh2x or teda be jelous .. IMPOSSIBLE ! ! ! kalau semua perkara tue dak berlaku thats means hubungan tue dak normal lah kali .. ahah :)) .. k lah , based on my experience .. in some relationship pergaduhan tue mesti berlaku .. same as me lah .. uh ! lau mok ceta brapa kali aku begaduh dengan dya tak bleh kira lah .. kadang hal kecil pun kami bleh begaduh .. kadang aku rasa perkara tue 'SO FUNNY' ... but in my opinion , kalau kita bergaduh nie boleh wat hubungan ta dgan si dia bertambah rapat tau .. 2 pada pendapat aku lah .. tpi sometimes pergaduhan nie pun boleh buat hubungan kita tue hancur tau .. so kurang2x kan lah bergaduh .. btw , jaga lah hubungan kamu dengan si dia .. jangan nanti menyesal .. :)) .. bergaduh 2 perkara biasa n jan lah nak besarkan perkara yang kecil .. lain lah kalau si dia ada org lain .. eheh ! k lah .. untill here the topic today :)) .. daa~

Tuesday, 1 March 2011

:: The story Of us ::

in this page .. i want story about us a.k.a my BFF .. ! lau mok ceta sal smua bff kue memang mok ambil masa yg sangat lama .. tpi skang aku just mok story pasal BFF ku yg kami anggap kami nie adik beradik betul :)) ...
kami smua kenal n b'jumpa masa naik lower six ..first we just do it alone , but after dah kenal hati budi masing2x .. berasuk gak kami rupanya .. so many moment ya best sepanjang kami hidup bersama .. uhuhuh ! ooya , sebelum aku wat koleksi gambar2x kami . i want to introduce nama kami smua .. :: niena,ieda,eja,dyan,andy,eley,zura,acang,irnah,syifa,kasmah,rony,kay,joe,chank,sapiq,kardy,azreen,ejarn,lalok,leey,pyan n juhar :: ok , now lets see pictures of our memory ..
 
nie masa perjumpaan selepas stpm n sambil menunggu result .. time nie aku n rony tipu dorang , kununnya kami d kL .. skali kami dtg smua lagi memanas .. ahahah :)) 
............................................................................................................................................................
 nie lah keja kami plang skolah .. sggah mana2x then makan .. ahah :))
...........................................................................................................................................................
nie aktiviti kami lepas jak habis stpm .. uh ! this a great moment 

poriiiing mariiiih :))

...................................................................................................................................................................
TIME to celebrate our befday 


my vday :))


pyan vday :))


lalok vday :))
....................................................................................................................................................................
school time :))




 

.................................................................................................................................................................

etuw jak kah ????????? oh no , actually byak lagi ... tapi lau aku c masuk smua penuh blog kue .. eheh :))
anyway ,we will never forget each other .. all our memories are great memories that i had to ! 




i LIKE dis song same as i like 'BEGITUKAH CINTA' drama at TV3 :))

would like to try new :))

aku buat blogger nie just mok try something new .. lagi pun my cuzzy yang suggest me :))
paal blogger nie lama dah aku tau but belum berminat lagi .. tpi after tgok blog cuzzy aku rasa ingin mencuba plak .. eheheh :)) ...when i open the blogger i feeling addicted , ngee ~
btw , dengan blogger nie aku boleh menulis ayat yang lebih panjang .. ndak mcam di fb , fs and twitter ! ooya ,  lepas jak aku buat blogger nie .. terus adik2x kue pun mok minta buat .. ahah :)) .. tpi malas lah mok ajar dorang .. lau aku bleh blajar sendiri , they must be right ??? k lah , nothing else i can say more ..  just keep in touch .. daa~

NEW in BLOGGER

hai :))
i new in this blogger .. nothing very special i was .. just ordinary women !
not too perfect and not as pretty as AVRIL my favorite artis ..
i know i'ma strong laugh and cry .. eheheh :p
if want to know more about NIENA ..
rajin2x lah tgok blogger aku .