Tuesday, 27 December 2011

mee KARI buatan ku :))


Ok mau crita skit , aku tahu masak mee kari nie sbab tgok umie ku masak , n teda blajar secara rasmi ,
tpi tu lah , tiap kali mau masak mee kari ni mesti ada jugak tgok resepi skit2x , 
mmee kari simple tau , bahan2x nya pun ndk jugak mahal sgat ,
yg penting masak dengan keikhlasan pasti sedap , 
utk pic mee kari atas ni aku masak untuk makanan dinner di rumah n di bantu dgan adik sheera .
ok mau kongsi skit k mcm mana masak ni n bahan2x nya .

BAHAN-BAHAN 

 i) bahan kuah :
* kari baba's
* santan 
* kentang
* bawang putih n merah
* kayu manis n bunga cengkih
* air 
* garam , gula n ajinamoto

ii) bahan isi dalam kuah :
* ayam 
* udang 
* isi kerang 
* fishcake 
* fishball 
* tauhu
* daging
* sotong 

iii) bahan hiasan/campuran lain
* limau
* mee kuning
* sayur sawi
* telur rebus
* bawang goreng
* daun sup n daun bawang 

CARA MASAK 

First blend bawang2x dan kentang .
then panaskan minyak n tumis bawang yg telah d blend tdi bersama kayu manis n bunga cengkih .
setelah itu , masukkan kari yg telah d campurkan air dan tunggu hingga mendidih .
setelah itu , masukkan santan dan kacau kuah itu agar santan x pecah .
masukkan garam , gula n ajinamoto secukup rasa ,
kacau kah itu perlahan-lahan sehingga mendidih ,
dan setelah mendidih masukkan satu persatu semua bahan2x isi dalam kuah ,
( bahan2x ini perlukan di potong megikut saiz yg sesuai ) .
Tunggu sehingga semua isi itu masak , matikan api .
celurkan mee dan sayur sawi .
sediakan mangkuk , isi mee kuning yg telah di celur ke dalam mangkuk dan campurkan dengan kuah kari yg telah di masak tadi , dan campur telur rebus , daun sup , daun bawang , bawang goreng dan limau . FINISH !

heheh , apa lgi , try lah cub resipi mee kari dari niena :))
ooya , pada yg suka makan pedas , mee kari ni bertambah sedap jika di campur dengan lada kicap :))

No comments:

Post a Comment